2021-02-02 10:38:11• hírek • Szatmár.ro

Földgáz projekt: alírásokat gyűjt a pusztadaróci önkormányzat

Község szinten mintegy ezer családnak kellene igényelnie a földgázt, hogy esélye legyen az önkormányzatnak finanszírozást szerezni a beruházásra.

Az idei év egyik, ha nem a legfontosabb kihívása a pusztadaróci önkormányzat számára, a földgáz bevezetésének előmozdítása. A tervek kivitelezéséhez már csak az anyagi fedezet hiányzik, ezt pedig uniós pályázat révén biztosítaná a polgármesteri hivatal. „Arra készülünk, hogy egy uniós pályázati forrást találjunk a gázprojekt finanszírozásához, ahhoz viszont bizonyítanunk kell, hogy a lakosok valóban akarják a gázbevezetést. Ehhez község szinten legalább 750, de ideális esetben inkább 1000 igénylő háztartásra, leendő szerződésre lenne szükség” – mutatott rá Găman Mihály polgármester.

A pályázat benyútásához szükséges előkészületekkel is sikerült elkészülni, az előtanulmányok befejeződtek, a szükséges jóváhagyásokat és engedélyeket pedig beszerezte az önkormányzat.

Szerkesztőségünk arra vonatkozó kérdésére, hogy van-e egy konkrét pályázat amire készül az önkrományzat, vagy egyelőre csak kutatnak ezek után, a polgármester elmondta, készülőben van egy POIM-os (Nagy Infrastrukturális Operatív Befektetési Program) kiírás, ezért első sorban erre fókuszálnak, viszont ha ez nem hozna sikert, más lehetőségeket is meg fognak próbálni.

A pályázat benyújtása előtt szükség van a lakosság segítségére, mégpedig egy egyszerű aláírás formájában, amely által igényüket fejezik ki a szolgáltatás iránt. Ehhez csak egy személyigazolványt kell vinniük magukkal, másra nincs is szükség.

Az aláírásgyűjtés hétfőn, február 1-jén kezdődött el, és két héten át fog tartani. Az első nap 77-en már alá is írtak, ami polgármester szerint nem is meglepő, hiszen a lakosság nagyon várja, és örülnének, ha minél hamarabb sikerülne véghez vinni ezt a befektetést.

A tervek szerint első fázisban Pusztadócon építik ki a hálózatot, majd Pete és Szamosdara irányába fogják bővíteni. A második fázisban Atya következik, miután befejeződnek az ott következő egyéb közművesítések. A polgármester szerint, mivel az első fázisban az atyai úton, egészen a Davilas lakónegyedig fog érni a hálózat, a második fázisban onnan már könnyűszerrel juthatnak el Atyába.

A pályázat előmozdítását segíteni kívánó lakosságot tehát két héten át, naponta 8-16 óra között (csütörtökön és pénteken 18-óráig) várják a polgármesteri hivatalban, ugyanakkor csütörtökön és pénteken (február 4. és 5.) 13-18 óra között a szamosdarai kultúrotthonban. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: